Community Center Interior | Maasstraat | amsterdam | B-Architecten

location Maasstraat 14, Sint-Jans-Molenbeek
year 2008
client Gemeente Sint-Jans-Molenbeek
sq.m. 530 m2

team Evert Crols, Dirk Engelen, Sven Grooten, Tom Jonckers, Julie Mabilde, Klaas Vanslembrouck

Community house 'Libérateurs' serves as a meeting point for the habitants of the Maritiem quarter in Sint-Jans-Molenbeek, offers a shelter for local initiatives and organises after-school assistance. A new vertical circulation area acts as a strong backbone for the building. The facade is renewed with transparant materials: a large gate at the groundfloor and clear windows at the other levels, clearly showing the activities to the neighbourhood.

An entrance areais located behind the large gate, together with a second large polyvalent hall or exhibition zone, two offices and sanitary. A curtain serves as a buffer when necessary. Offices and waiting area or disconnected from the polyvalent space through a transparent and flexible wall. A new rooflight can be opened when needed for natural ventilation. An existing spiralling staircase connects the offices with a small archive in the cellar. .....more